maanantai 19. lokakuuta 2015

Tokon alkeet 1

Viikonloppuna osallistuttiin Avan kanssa taaas toko-koulutukseen. Kun aiempi tokokurssimme eteni niin, että jokaisella kerralla oli periaatteessa yksi alokasluokan liikkeistä teemana, niin odotin tältä kurssilta jotenkin ehkä samaa. Nyt kuitenkin treenattiin ennemminkin useampaa asiaa nopeammassa tempossa, mikä sopi minulle ja Avalle ehkä hiukan paremmin.

Treenit aloitettiin perusasennon harjoittelulla siten, että koiran piti ensin olla perusasennossa, sitten kävellä vierellä muutama askel ja taas pysähtyä perusasentoon. Avalle perusasento on vielä uusi juttu ja erityisen hämilleen se meni, kun sitä yhtäkkiä treenattiinkin noin. Seuraava perusasennosta maahanmeno -harjoitus menikin siltä jo vähän luontevammin, sitä kun on kuitenkin muutenkin treenattu. Kun jätin sen makuulle, se yritti pari kertaa nousta istumaan, mutta tuntui sitten taas muistavan, mistä hommassa oli kyse.

Seuraavaksi treenattiin seuraamista siten, että kouluttaja huuteli ohjeita, esimerkiksi "täyskäännös" tai "hidasta kävelyä". Avan kohdalla ei voi tässä vaiheessa puhuakaan toko-seuraamisesta, mutta harjoituksesta opin kuitenkin konkreettisesti sen, että normaali seuraamisvauhti saisi olla aika reipas. Myöhemmin tunnin aikana seurautimme yksitellen koiria myös ikään kuin pujotellen muiden ryhmäläisten vierestä. Kokeiltiin lisäksi luoksetuloa, jossa Avan ongelmana oli selkeästi se, ettei se ole vielä sinut perusasennon kanssa. Ilmeisesti epävarmuuttaan se kävi ensin tökkäämässä minua oikeaan jalkaan, moikkasi sitten vieressäni seissyttä avustajaani ikään kuin kysyen "tarkoittaako tuo, että mä saan tulla sun luokse?" ja vasta sitten tuli hieman vitkastellen perusasentoon. Kotiläksyksi saatiinkin perusasennon harjoittelua.

Teki vaihteeksi hyvää nähdä, kuinka tuo vastuuntuntoinen oppaaani on koira siinä missä mikä tahansa toinenkin koira. Avaa esimerkiksi kiinnosti pitkäkarvainen mäyräkoira, joka oli väritykseltään aika samanlainen kuin Ava. Hieman harmittamaan jäi vain se, ettei treeneissä tullut oikein tilaisuutta treenata liikkeiden tekemistä koira oikeassa kädessä, kun aikaa per harjoitus ei olllut niin kauheasti, mutta ehtiihän niitä sitten kaksistaan Avan kanssa, todella kisamenestys mielessä treenaavat kun eivät kuitenkaan varmaan koe oikean puolen harjoittelua kovin tarpeelliseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti